
Jak zbudować odporność dzieci? Dieta jest tutaj kluczowa
Fot.: Materiał Partnera
materiał promocyjny
Układ immunologiczny dziecka w momencie narodzin nie jest w pełni wykształcony. Duże znaczenie dla budowania odporności maluszka ma sposób jego żywienia. Wyjaśniamy, dlaczego to jest kluczowe w pierwszych miesiącach życia.
Sposoby na wzmocnienie odporności dziecka to coś, co powinien znać każdy rodzic. Regularne wietrzenie mieszkania, dbanie o odpowiednią wilgotność powietrza, prawidłowe ubieranie dziecka na spacer (tak, aby nie doprowadzić do przegrzania ani wychłodzenia organizmu), czy stwarzanie odpowiednich warunków do odpoczynku i snu pomagają budować odporność malucha już od pierwszych tygodni jego życia. Bardzo ważne w tej kwestii jest także żywienie pociechy i wsparcie jej mikroflory jelitowej.
Czym jest mikroflora jelitowa i dlaczego dieta dziecka ma tak duży wpływ na jego odporność?
Mikroflora jelitowa to pożyteczne bakterie bytujące w jelicie, które odpowiedzialne są za wiele procesów zachodzących w organizmie. Podstawową jej funkcją jest wspieranie układu immunologicznego. Jednak w chwili narodzin jelita dziecka są praktycznie sterylne. Dopiero po przyjściu na świat, poprzez pokarm mamy i kontakt z otoczeniem, pożyteczne bakterie (probiotyki) zasiedlają je i tworzy się wówczas korzystna mikroflora jelitowa, która wzmacnia odporność maluszka.
Cenne składniki w mleku matki mają duży wpływ na odporność dziecka
Karmienie piersią to najlepsze wsparcie dla funkcjonowania mikroflory jelitowej, a tym samym układu immunologicznego dziecka. Jest ono rekomendowane m.in. przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako najlepszy sposób żywienia niemowląt w pierwszych miesiącach życia.
Mleko mamy to źródło wartościowych składników odżywczych. Zawiera m.in. dobrze przyswajalne białko, niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne, prebiotyki oraz probiotyki. Probiotyki to kultury bakterii kwasu mlekowego, które uszczelniają ściany jelit, wytwarzają kwaśne środowisko, co chroni przed namnażaniem się chorobotwórczych bakterii i wirusów. Hamują rozwój infekcji i biegunek. Aby probiotyki były silne i mogły się mnożyć, potrzebują prebiotyków, które stanowią dla nich pożywienie. Wszystkie składniki mleka mamy, w tym prebiotyki i probiotyki, doskonale się uzupełniają. Gdy probiotyki są silne, szkodliwe bakterie nie zagrażają zdrowiu dziecka.

Fot.: Materiał Partnera
Jak wzmacniać odporność dziecka po zakończeniu karmienia piersią?
Wsparcie mikroflory jelitowej dziecka poprzez dostarczenie mu odpowiedniego pokarmu to jedna z metod na zbudowanie odporności. Najlepszym rodzajem pożywienia dla dziecka jest mleko matki. Jeśli jednak planujemy zacząć karmić je mlekiem modyfikowanym, musimy pamiętać o sprawdzeniu składu produktu. Nie wszystkie mleka zawierają w sobie probiotyki i prebiotyki - a te są kluczowe we wspieraniu układu immunologicznego naszego dziecka.
W przypadku niemowląt, które nie mogą być karmione piersią, eksperci żywieniowi polecają mleko zawierające nie tylko probiotyki ale również prebiotyki, których połączenie jest podobne do tego w pokarmie mamy, tak jak na przykład ekologiczne mleko następne HiPP BIO COMBIOTIK®. Produkt powstał w wyniku długoletnich badań naukowych nad pokarmem kobiecym. Zawiera unikalne połączenie PRAEBIOTIK® + PROBIOTIK®, naturalnie występujące w mleku mamy. HiPP BIO COMBIOTIK powstaje z rygorystycznie kontrolowanych składników BIO, co zwiększa gwarancje najwyższej jakości produktów.
Odpowiednio zbilansowana dieta jest ważna dla budowania odporności także w kolejnych latach życia
Układ immunologiczny najbardziej kształtuje się w ciągu pierwszych trzech lat, ale cały proces nabywania odporności może trwać nawet do 12. roku życia. Dziecko przez ten okres wciąż dynamicznie się rozwija. W tym czasie także bardzo ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w składniki, które wzmocnią organizm i będą stymulowały go do walki z bakteriami i wirusami. Należy pamiętać o tym, już rozszerzając dietę dziecka.
Według zaleceń ekspertów należy karmić dziecko wyłącznie piersią lub mlekiem modyfikowanym do końca 6. miesiąca życia, a następnie można wprowadzać stopniowo produkty stałe. Od tego czasu także dziecko samo zacznie interesować się różnymi smakami i posiłkami. Warto od początku wykształtować w nim zdrowe nawyki żywieniowe. Dietę należy dostosować do wieku i potrzeb pociechy. Warto zachęcać dziecko do spożywania produktów bogatych m.in. w witaminy A, C i D, cynk, żelazo oraz kwasy tłuszczowe z grupy omega 3.